Familieopstellingen

 
 
Wij worden geboren, groeien op in een familiesysteem. Deze workshop is een avond over de invloed van het familiesysteem op het individu, zijn gedrag, zijn identiteit. De generaties, de gebeurtenissen, de mensen binnen het familiesysteem beinvloeden elkaar, maar van deze dynamieken zijn wij ons vaak niet bewust. Het bewust maken van deze verbanden biedt een nieuw perspectief, werkt autonomie bevorderend en draagt bij aan persoonlijke- en professionele ontwikkeling.

 


Werkwijze opstelling

Een deelnemer brengt zijn of haar vraag in. Dan volgt een kort gesprek met de begeleider en worden de elementen uit het systeem die van belang lijken bepaald. Intuïtief kiest hij of zij groepsleden uit, die tijdens de opstelling de rol van representant voor die elementen op zich nemen. Zij vertegenwoordigen familieleden of bijvoorbeeld de partner van de vraagsteller. Ook andere elementen kunnen een plaats krijgen in de opstelling zoals het schuldgevoel, het werk, de angst of de energie. De vraagsteller zit in eerste instantie aan de kant en kijkt toe. De representanten kennen de vraagsteller niet, zij kennen alleen de vraag. De representanten worden gevoelsmatig in de ruimte geplaatst. De begeleider neemt waar, stelt gerichte vragen aan de representanten, en voegt waar nodig elementen toe. Zo ontstaat inzicht in de aanwezige dynamieken en ontstaat er een ander, nieuw bewustzijn.
 
Ook voor de toeschouwer of representant is een opstelling een bijzondere ervaring.

De avond zal bestaan uit diverse oefeningen voor alle deelnemers. Voor 1 of 2 deelnemers werken we een vraag uit, dit doen we met behulp van een oefening of een opstelling.

Datum

Wil je een vraag inbrengen? Neem contact op met mij en we plannen gezamelijk een datum ! 

Kosten

Wanneer je een vraag inbrengt is de bijdrage 145 Euro  (*) voor de avond zelf en 50 Euro voor de intake.  

(*) Zijn er meerdere mensen die een vraag inbrengen diezelfde avond, dan is de bijdrage niet 145 Euro maar 110 euro.
 
Voor overige deelnemers (representanten) zijn er geen kosten.   
 
 
Intake
Na aanmelding zal ik wanneer je een vraag gaat inbrengen een afspraak maken voor een intake van 1 uur. Dan verifieer ik je vraag die je wilt inbrengen, doen we eventueel een mini-opstelling met grondankers (ipv echte representanten) en geef ik je wat huiswerk mee als voorbereiding voor de opstelling.
 
 
Voorbeelden van vragen
 
Ik voel me altijd zo verantwoordelijk, hoe kan ik hier mee om leren gaan?
 
De ruzies met mijn partner verlopen volgens een vast patroon en zijn hierdoor voorspelbaar. Ik wil dit graag anders maar weet niet waar te beginnen. Welke stap kan ik zetten?

Waarom werk ik zo hard? Ik word onrustig als ik niet iets doe. Toch weet ik dat het anders kan. Hoe kan ik de balans vinden?
 
Ik vind het maar moeilijk om iets van mijn leidinggevende aan te nemen, ik merk dat ik hem niet echt accepteer. In mijn eigen functioneren heb ik daar last van en overweeg zelfs hiervoor mijn baan op te zeggen. Wat kan ik hieraan doen?
 
Als het spannend wordt, krijg ik altijd hoofdpijn. Hoe kan ik dit voorkomen?
 
Ik wil er graag achter komen wat mij beweegt in het leven. Ik heb het gevoel dat ik iets mis.
 
  
 
     
 
 

Comments