Relatietherapie

In een relatie komen persoonlijke thema's steeds opnieuw naar voren. Een voorwaarde voor een goede relatie is inzicht in jezelf en je onbewuste patronen, dan ontstaat openheid om werkelijk te zijn wie je bent.

Relatie problemen die door de partner bloot gelegd worden, zijn parallele processen van innerlijke conflicten. Deze conflicten vloeien voort uit emotionele blokkades vaak ontstaan in eerdere levensfases.


We kennen primaire, secundair en tertiare gevoelens.


De primaire gevoelens, zijn de zuivere gevoelens, die we ook wel de 4 B's noemen. Blij, Boos, Bang en Bedroefd. Alle 4 hebben ze een functie en zijn positief functioneel wanneer zuiver ingezet.


De secundaire gevoelens, zijn de gevoelens die waarbij we een gevoel bedekken met een ander gevoel. We gaan huilen in plaats van dat we boos zijn, of we doen alsof we niets voelen terwijl we heel bang zijn, of we lachen ons verdriet weg. De reactie die dit bij de ander oproept is vervolgens, over het algemeen, ook van een niet zuivere vorm. Secundaire gevoelens worden vaak beantwoord met secundaire gevoelens, en zo versterken ze elkaar, en komen mensen samen in het moeras terecht.


De tertiare gevoelens zijn gevoelens die uit het familiesysteem komen. Dit zijn typisch oude gevoelens die de kop opsteken in situatie's waarin deze niet kloppen of gerechtvaardigd zijn. Inzicht in deze gevoelens, en het doorbreken van de patronen die voortvloeien uit deze tertiare gevoelens banen de weg vrij naar nieuw geluk.


Herkennen jullie je in één van de onderstaande vragen?
  • Hoe doorbreken we de herhalende patronen waar we telkens weer in terecht komen?
  • Hoe kunnen we weer opnieuw met respectvolle en liefdevolle ogen kijken naar onze partner?
  • Hoe kan ik de ander veranderen? Of moet er iets anders gebeuren?
  • Hoe leren we allebei om verantwoordelijk te nemen voor ons eigen aandeel?
  • Hoe krijgen we verdieping in de relatie?
  • Waar is de passie gebleven?

Om op deze vragen antwoord te krijgen is het nodig dat de onderliggende thema’s gezien worden.

Ik nodig jullie uit om met mij te gaan kijken naar de naar de diepere, juist minder zichtbare processen. Deze bieden de opening naar nieuwe verbinding.Wat mij drijft in mijn werk is het werken met mensen.
Ik kies niet de oppervlakkige route, maar eerder de weg van "de onderste steen boven halen". Zo krijg je werkelijke nieuwe handvaten en kun je groeien in relatie's, werk en in het leven. Liefde is de optelling van alle gevoelens.

Bel of email mij om een afspraak te maken en/of meer te weten te komen over een passend begeleidingstraject.Michiel Scholte
Wilhelminastraat 7,
4818 SB Breda
06 - 47278545

Comments